NURNINA YUSRINA
BINTI M.RADZY@YUSMAN SABRINA BINTI ABDUL KADIR
1974243
199265
Kek Kopi Epal Hancur
⭐⭐⭐⭐⭐ 66
Penilaian | 55 Ulasan | 33 Gambar
Akhirnya, setelah beberapa tahun, saya telah mencari jalan keluar bagi orang yang tidak dapat membuat keputusan sama ada membuat epal atau kek kopi. Ini memaparkan perkara terbaik mengenai kedua-dua resepi tersebut. Ia seperti membakar kek kopi yang dilumurkan di atas kek kopi lain!
Bahan kering:
⬜ 2 sudu teh mentega tanpa garam
⬜
2 cawan tepung
serba guna
⬜
½ sudu teh garam laut halus
⬜
1 sudu teh serbuk penaik
⬜
¾ sudu penaik soda
Campuran Crumble:
⬜
1 ½ cawan walnut panggang cincang halus
⬜
⅓ cawan gula perang ringan
⬜
⅓ cawan gula putih
⬜
¼ garam teh
⬜
1 sudu teh kayu manis
⬜
3 sudu mentega tanpa garam, dicairkan
Bahan-bahan basah:
⬜
½ cawan mentega tanpa garam, pada suhu bilik
⬜
1 cawan gula putih
⬜ 2 biji
telur besar
⬜ 1 sudu teh
ekstrak vanila
⬜ 1 cawan
yogurt biasa
⬜ 2 epal
serai
Arahan Memasak
☑
Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 350
darjah F (175 darjah C). sapukan mentega pada 9x12 inci dulang pembakar dengan
murah hati.
☑
Langkah 2
Campurkan tepung, garam laut, serbuk penaik, dan tepung
penaik bersama dalam mangkuk. Kemudian, asingkan.
☑
Langkah 3
Satukan kenari, gula merah, gula putih, garam, kayu manis,
dan mentega cair dalam mangkuk. Gaul hingga kacang walnut dan gula disalut
dengan mentega.
☑
Langkah 4
Krim mentega dan gula bersama dalam mangkuk lain dengan
spatula hingga sebati. Masukkan 1 biji telur dan pukul sehingga adunan sebati,
2 hingga 3 minit. Pukul telur kedua hingga sebati. Masukkan ekstrak vanila dan
yogurt; pukul bersama. Masukkan campuran tepung ke bahan basah; pukul sehingga
tepung hilang. Jangan terlalu banyak percampuran.
☑
Langkah 5
Keluarkan inti dari epal. Potong
menjadi kepingan 1/8 hingga 1/4 inci. Masukkan beberapa keping, buat 1 bahagian
tengahnya, dan poong dadu menjadi kiub. Masukkan adunan kek, lipat dengan
spatula hingga sebati.
☑ Langkah 6
Sebarkan
1/2 adunan secara merata ke bahagian bawah dulang pembakar yang disediakan.
Sebarkan 1/2 campuran hancur secara merata di atas. Lakukan dengan teliti untuk
diratakan ke semua bahagian, cuba untuk tidak mengganggu serpihan crumble. Salutkan
lebihan campuran crumble di atasnya. Padatkan serbuk ke dalam adunan dengan
lembut.
☑ Langkah 7
Bakar di tengah ketuhar yang
telah dipanaskan sehingga tusuk gigi atau tusuk buluh yang dimasukkan ke tengah
keluar bersih, kira-kira 40 minit. Biarkan sejuk hingga suhu bilik, kira-kira
30 minit, sebelum dipotong dan dihidangkan.
Nota Masakan
Gula coklat gelap akan berfungsi seperti
coklat muda.
Saya menggunakan yogurt susu
domba yang agak berair, tetapi cantik, bukan itu sahaja ‘Greek’ yogurt biasa
akan berfungsi, juga krim masam.
Anda boleh menggunakan epal serai
atau ‘Granny Smith’. Sekiranya anda memotong epal terlalu besar, kek anda akan berhasil
tetapi epal tidak akan jadi, jadi luangkan masa anda dan kecilkan.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
631 kalori; protein 9.6gm;
karbohidrat 76gm; lemak 34.1gm; kolesterol 95mg; natrium 434.9mg.
RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Apple Crumble Coffee Cake. Diakses pada
Disember 30, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/280118/apple-crumble-coffee-cake/
Kehadiran Minggu 10
No comments:
Post a Comment