NURNINA
YUSRINA BINTI M.RADZY@YUSMAN SABRINA BINTI ABDUL KADIR
1974243
199265
Muffin Pisang Coklat
⭐⭐⭐⭐⭐ 91
Penilaian | 76 Ulasan | 43 Gambar
Muffin ini sangat lembap dan
penuh rasa! Saya telah melihat puluhan resipi dan kebanyakannya mempunyai
terlalu banyak gula sesuai dengan keinginan saya. Sama sekali tidak memerlukan
banyak gula untuk menjadikan muffin ini enak. Kerana mereka mempunyai pisang
dan kepingan coklat, saya hanya menambah 1/2 cawan gula, yang ternyata
sempurna!
Bahan-bahan
⬜ 1
½ cawan tepung serba guna
⬜ ¼
cawan serbuk koko tanpa gula
⬜
1 ½ sudu teh serbuk penaik
⬜ ½ sudu soda
penaik
⬜ ½
sudu teh garam
⬜ ½
cawan gula putih
⬜ ½
cawan minyak canola
⬜ 1
biji telur
⬜ ¼ cawan susu
⬜ 1
sudu teh ekstrak vanila
⬜ 2
pisang besar masak, tumbuk
⬜ ¾ mini cip coklat separuh manis
Arahan Memasak
☑ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C).
Gariskan timah muffin dengan pelapik kertas.
☑ Langkah 2
Campurkan tepung, koko, serbuk penaik, soda penaik dan
garam bersama dalam mangkuk besar.
☑ Langkah 3
Pukul
gula, minyak, telur, susu, dan ekstrak vanila bersama-sama dalam mangkuk yang
berasingan. Kacau adunan tepung hingga baru dibasahkan. Lipat pisang dan cip
coklat.
☑ Langkah 4
Bahagikan adunan di antara cawan muffin, isi setiap 3/4
penuh.
☑Langkah 5
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga
pencungkil gigi yang dimasukkan ke tengah keluar bersih, 20 hingga 25 minit.
Nota
Masak:
Ganti yogurt untuk
susu jika disukai.
Fakta
Pemakanan
Setiap
hidangan:
205 kalori; protein
2.8gm; karbohidrat 26.9gm; lemak 10.3gm; kolesterol 14mg; natrium 218.5mg.
RUJUKAN:
Allrecipes. (2020). Chocolate Banana Muffins. Diakses pada
Disember 28, 2020 dari https://www.allrecipes.com/recipe/269764/chocolate-banana-muffins/
No comments:
Post a Comment